Trei eleve din Școlile Lumina au adus România pe locul trei la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

0
371

România a ocupat a treia poziție la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete de anul acesta. Din cele patru componente ale lotului României, trei sunt elevele noastre de la ICHB și ICHC. Suntem mândri de performanțele lor, mai ales că Amina, de la ICHB, a obținut cea mai mare notă din concurs.

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2020 (EGMO 2020) urma să se desfășoare în perioada 14-21 aprilie 2020 în Olanda. Situația mondială creată de pandemia virotică a făcut ca organizatorii și comisia internațională a acestei olimpiade să ia decizia desfășurării acesteia online.

România a fost reprezentată de elevele Alexandra Timofte (Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu”, Bucureşti), Amina Abu Shanab şi Diana Ţolu (Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Bucureşti) şi Lucia Rîşnoveanu (Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Constanţa). Echipa a fost condusă de domnul profesor Mihail Bălună (Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, Bucureşti) şi de doamna profesor Anca Băltărigă (Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Bucureşti), ajutaţi de domnul profesor Marius Mâinea (Colegiul Naţional Vladimir Streinu”, Găeşti).

Competiţia a început cu o deschidere virtuală, la care echipele ţărilor participante au defilat prin intermediul imaginilor.

Pentru probele de concurs s-a alocat o perioadă de 3 zile, fiecare ţară urmând să aleagă două dintre acestea. Ca urmare a condiţiilor speciale din acest an, fiecare elevă a concurat de acasă, cu monitorizare de la distanţă. Situaţia inedită nu a afectat concentrarea concurentelor, fiecare abordând cu seriozitate concursul.

În acest an, fiecare ţară a evaluat propriile lucrări şi a comunicat notele organizatorilor, care au stabilit premiile. De remarcat că, deşi o astfel de organizare ar fi putut genera rezerve, notele din acest an au fost mult mai mici decât în anii anteriori.

Echipa României a obţinut un rezultat foarte bun, ocupând locul 3 în clasamentul pe ţări. La nivel individual, Amina (cel mai bun rezultat din concurs) şi Alexandra au obţinut medalie de aur, Diana – medalie de argint, iar mezina ehipei, Lucia – medalie de bronz.

Desfășurarea acestei competiții prin intermediul internetului dovedește cât de mult s-ar putea schimba modalitățile de a desfășura competiții științifice la toate nivelurile în viitor. E posibil ca, foarte curând, inclusiv Olimpiadele Internaționale de Matematică să se desfășoare astfel, iar Societatea de Științe Matematice din România se implică în a găsi modalitatea ca Olimpiada Națională de Matematică să se defășoare în acest mod, dacă situația o va cere.

Bravo, fetelor! Mulțumiri profesorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.